Met de camper in Dresden

Dresden

Dresden, de barokstad aan de Elbe, is na het bombardement in WOII gerestaureerd. Er is veel te zien,  zoals het Zwinger-paleis, de Semperoper, de Hofkirche, het Residenzschloß en natuurlijk hét symbool van de stad, de Frauenkirche. We brengen er twee dagen door. 

Vanaf Meissen - waar we het Porceleinmuseum hebben bezocht - rijden we in de regen door naar Dresden. 
Daar zoeken we een plaatsje op Camperplatz Wiesentorstrasse, aan de Elbe, met uitzicht op de oude stad. 
In de middag verkennen we deze prachtige stad, die niet voor niets de bijnaam ´Florence aan de Elbe´ heeft.. Als je vanaf de camperplaats via de Augustusbrücke de binnenstad inkomt dan zie je in één blik de mooie oude skyline van de barokke torens en koepels in het oude centrum van de stad. Indrukwekkend!

Linksaf slaand komen we dan langs het lange plateau van 25000 tegels Meissenporselein met daarop alle Saksiche heersers in een lange rij te paard. 
Tegeltableau Saskische heersers in Dresden
Tegeltableau van Saksische heersers. Foto: Kostenlose Fotos.Eu. 

Frauenkirche

We wandelen natuurlijk naar de Frauenkirche, met zijn koepel hét symbool van Dresden. De stad werd in februari 1945 zo goed als volledig verwoest door de geallieerde bombardementen. .Van de Frauenkirche bleken na het bombardement  nog slechts twee zijmuren overeind te staan en een halve eeuw lang bleef die ruïne zo als oorlogsherinnering staan. In 1953 werd weliswaar al begonnen met de wederopbouw van de stad maar op veel plaatsen begon de echte reconstructie pas na de val van de DDR. De wederopbouw van de Frauenkirche begon pas in 1994.  Voor de reconstructie ervan werden onder andere originele stenen uit het puin gebruikt, die - heel precies -  met hulp van een computerprogramma  zo goed mogelijk op de oude plaats werden terug gezet.  In het metselwerk zijn nu die door het vuur geblakerde stenen goed te herkennen. Er is meer symboliek. Zo is het kruisbeeld in de kerk gemaakt door een zilversmid uit Coventry, wiens vader destijds mee vloog in het bombardement. Uiteindelijk is de kerk na bijna tien jaar herbouwen in 2005 opnieuw ingewijd. 

De kerk is niet het enige belangrijke monument dat destijds is verwoest en inmiddels weer is opgebouwd. Toch probeert de stad de herinnering aan de verwoesting van destijds levend te houden, getuige de foto's uit de tijd na het bombardement, die op vele gebouwen prijken. 
Frauenkirche. Foto: Kostenlose Fotos.eu
We lopen langs de Opera aan het Theaterplein en de Hofkirche. We zijn bij de Opera niet binnen geweest maar achteraf bezien hadden we natuurlijk met een rondleiding mee moeten gaan, om zo ook het indrukwekkende interieur te kunnen zien.  Nu blijft het bij een wandeling erlangs. Ook dit gebouw heeft geleden door brand en de bombardementen in 1945 maar ook deze trots van Dresden is na de oorlog hersteld.  Pas in 1985 is het na verschillende aanpassingen geworden tot wat het ooit was in 1841. 


Semperopera Dresden foto: Wikimedia Commons

Zwinger

Ook bezoeken we het Zwinger, een barok 18de-eeuws paleis dat gebouwd werd ter ere van August der Starke, de bijnaam voor August II. Het was oorspronkelijk bedoeld als feestpaleis en was geïnspireerd op Versailles. Ook het Zwinger raakte zwaar beschadigd bij de bombardementen van februari 1945, maar is inmiddels helemaal gerestaureerd. 
Zwinger. Foto: Kostenlose Fotos.eu
De enorme bijna vierkante binnenplaats van de Zwinger - de Zwingerhof - diende oorspronkelijk voor toernooien en feesten, maar nu worden er klassieke concerten gegeven. Bijzonder op deze binnenplaats is het Glockenspielpavillon met het in Meissen gemaakte 40 klokken tellende porseleinen carillon. Om de binnenplaats liggen drie paviljoens, In het Zwinger zijn maar liefst drie musea gehuisvest. Er is een schilderijengalerij met stukken van oude meesters,  waaronder Rembrandt en Rubens. Verder herbergt het Zwinger  een porseleinmuseum met maar liefst 20.000 stukken en een museum met wiskundige en natuurkundige instrumenten. Allemaal heel interessant maar wij vervolgen onze stadswandeling. 

Dresden was een mooie barokstad, die door het verwoestende bombardement bijna van de kaart werd geveegd.  De stad is deels in de oude stijl herbouwd maar in feite dus nieuw. Deels is het centrum ook modern nagemaakt. Toch vinden we het een stad met allure.  
Om de volgende dag de Historische Grüne Gewölbe te bezoeken, en de rijen voor te zijn, halen we alvast kaartjes voor deze schatkamers in het Schloss. De kaartjes – met tijdslot – moet je van te voren kopen. De Neues Grüne Gewölbe vergen een aparte entree en hebben we deze keer laten zitten. 

Dag 5  Vrijdag 13 april 

De volgende morgen wandelen we door de Neustadt en gaan onder meer naar de leuke – ook weer herbouwde - markthal in een zijstraat van de hoofdstraat. Markten zijn en blijven immers leuk. 

Daarna wandelen we naar het Schloss en brengen daar zo’n twee uur door in het Historische Grünes Gewölbe. 


Grünes Gewölbe

Hier worden de schatten van de Saksische koning Friedrich August I getoond, zoals hij die in 1733 in deze daar speciaal voor gebouwde toonzaal liet zien. Met ruim 4000 kostbaarheden is het Grünes Gewölbe een van de grootste schatkamers van Europa. Om die verzameling op te bouwen en in stand te houden had het hof destijds tientallen kunstenaars en ambachtslieden in dienst. We zien onvoorstelbare hoeveelheden verguld zilver, schalen, bokalen, ivoor, edelstenen en juwelen. De barokke pracht en praal zijn overweldigend. Wat te denken van een gouden koffieservies. Hoogtepunt is het juwelenkabinet met onder meer de grootste groene diamant ter wereld. Het geheel is zeker indrukwekkend en we kijken onze ogen uit. bij zoveel  oude luxe. De Gewölbe zelf zijn geheel gerestaureerd en nagebouwd na het bombardement van februari 1945. Tegenwoordig behoren de kunstschatten tot het staatsbezit. 
Dresden Grunes Gewolbe. foto: SKD



Onze verdere wandeling door de stad voert langs veel luxe winkels. Hier is niets meer te vinden van de oude soberheid van de DDR. Alleen het Kulturpalast op het centrale plein herinnert met zijn communistische architectuur nog aan die tijd. 

Tenslotte wandelen we nog over het zogenoemde Brühlsche Terrasse, boven de oever van de Elbe, ook wel het balkon van Europa genoemd. We hebben zo een mooi gezicht op de rivier en de brug. 


Wij waren in Dresden tijdens een rondrit met de camper door Thuringen en Sachsen. 
           Dag 4 en 5, 12 en 13 april 
OvernachtCamperplatz Wiesentorstrasse, aan de Elbe, met uitzicht op de oude stad. Sitecode 3889 van campercontact. N.51.05671 E13.74328. 
Gereden:Van Meissen naar Dresden ca. 30 kilometer; we doen er een uur over.

                                                 Ga verder met Van Dresden naar Plauen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten