Causeway Coastal Route met de camper


Van Belfast rijden we terug naar Larne om vanaf daar met de camper de Causeway Coastal Route te volgen. Deze goed berijdbare route volgt voor het grootste gedeelte de A2 en loopt pal langs de kust. En ook op plekken waar de weg even het binnenland in buigt is de zee nooit ver weg. 


Dag 5 en 6       13 en 14 augustus 


Causeway Coastal Route










Het wordt een onvergetelijke tocht langs een van de mooiste kustroutes die we ooit hebben gereden. Rechts van ons steeds de grijze zee met in de verte de nevelige contouren van stukken Schotse kust. Na bijna iedere bocht weer een nieuwe baai met soms een geel zandstrand en soms grijze rotsblokken en uit zee oprijzende groene kliffen. Links van ons groene heggen, groene weiden of groene hellingen met grazende schapen. De weg voert door kleine plaatsjes met veelal witte of crème huizen, van waaruit de bewoners een weids uitzicht op zee hebben. Kortom, het is een route die noodt tot vaak stoppen om foto’s te maken of een keer koffie te drinken. 


Touwbrug 

Vlak voor Ballintoy houden we een uitgebreide stop om naar de Cannick-a-Rede touwbrug te wandelen. Deze smalle, wiebelende brug overspant zo’n dertig meter boven zee een smalle kloof tussen twee rotsen en werd vroeger vooral gebruikt door vissers. Tegenwoordig staat de brug onder bescherming van de National Trust en heb je een kaartje van bijna 6 pond nodig om er overheen te mogen wandelen. De animo is groot, want er staat een zeer lange rij voor het kaartverkoophokje. 

Tip:  Als je slechts naar de brug wilt lopen om er foto’s te maken en niet van plan bent om er daadwerkelijk overheen te lopen, heb je geen kaartje nodig en kun je langs de rij lopen. Dat deden wij. 


Toegegeven: eenmaal dichterbij gewandeld ziet het er minder eng uit dan we tevoren vreesden. Desalniettemin hebben we het bij foto’s gelaten. 


Giants Causeway

Slechts een paar kilometer verderop, kort voor Bushmills, ligt de grootste attractie van de Coastal road: de Giants Causeway. Deze natuurlijke trappen bij de zee  bestaan uit een verzameling vijf- of zeskantige basaltblokken. Ze zouden volgens geologen zijn ontstaan door een vulkaanuitbarsting van miljoenen jaren geleden, waarna de basaltrotsen in deze blokken samensmolten. Met elkaar vormen ze heuveltjes van trapvormige stenen of rijzen ze op elkaar gestapeld wel 12 meter op. 







Volgens de volksverhalen is de Causeway het werk van de reus Finn en zou dit het begin zijn van een weg van Ierland naar Schotland. 

Hoe dan ook zijn de gestapelde blokken met elkaar een bijzonder gezicht. Het geheel staat onder bescherming van de National Trust en die heeft voor een indrukwekkend bezoekerscentrum gezorgd met heel veel informatie. Er hangt wel een prijskaartje van 9 pond per persoon aan!. Desalniettemin is het ook hier in deze vakantietijd erg druk en beklimmen families en groepen toeristen dit natuurfenomeen. We zijn hier al laat in de middag, waardoor we helaas geen tijd meer hebben om in het gebied een langere en hogere wandeling te maken. 

Een gratis plek voor de nacht vinden we samen met zo’n tien campers op het mix-parkeerterrein (met pendelbus naar Giants Causeway) in Bushmill. www.campercontact.com/nl/no. 49830   GPS: N 55.20721,  W 6.52288 


Muziek in de pub

Vlakbij het terrein staat de Bushmill Inn en daar is deze zaterdagavond levende muziek. Als in een soort huiskamer bespelen vijf lokale 60-plussers en een wat jongere dame met elkaar vele verschillende instrumenten en klinken er Ierse liederen. Soms wordt er meegezongen en even laat een jonge pubbezoekster een traditionele dans zien. Een leuke ervaring, waar we in de volle pub zeer van genieten. 


Vervolg Coastal Route naar Republiek Ierland

De volgende zondagmorgen ( Dag 6) vervolgen we laat de coastal route langs de ruïne van Dunluce Castle en typische Britse badplaatsjes als Portrush en Portstewart.


Dunluce Castle


 De route voert verder door en groen landschap richting Londonderry (Derry voor de Ieren). Onzichtbaar steken we hier de grens over naar de Republiek Ierland en rijden richting Letterkenny. Ons doel is Glenveagh National Park. Campings en camperplaatsen komen in deze omgeving echter niet voor (althans niet op onze lijsten). We rijden daarom noodgedwongen verder de N56 af richting kust. We vinden uiteindelijk een camping in Downies. Hier kunnen we ook de Wild Atlantic Way oppikken, richting het zuiden. 


Overnacht:
Gereden: Deze twee dagen samen 283 kilometer Weer: Half bewolkt, zo nu en dan zon, vrijwel droog. Wel fris, vestjesweer.

1 opmerking:

  1. Geweldige route de Causeway Coastel Route! Ik heb de Carrick-a-Rede brug gedaan. Best wel eng nog. Ik durfde niet naar beneden te kijken. Ik wil hem nog een keer doen.

    BeantwoordenVerwijderen