Tsjechië: Praag met camper

Met de camper in Praag


We zijn met de camper in Praag en staan drie nachten op camping Herzog in de Troijska, niet ver van de dierentuin van Praag. In deze straat zijn wel zes campinkjes, allemaal in de achtertuinen van de vrijstaande huizen. Praag zien betekent lopen, veel lopen.  Er is goed en goedkoop openbaar vervoer maar metro en tram komen niet overal waar wij willen zijn. De benenwagen is het alternatief. Drie volle dagen bezoeken we de stad, waarbij we dus vaak lopend van het ene punt naar het andere gaan en ons soms door tram of metro laten vervoeren. 







Vanaf de camping in de Trojska kom je in de stad via een korte rit met de bus naar metrostation Nadrice Holesovice en daarvandaan verder met metro of tram.

Tip: Probeer in het metrostation de folder ‘Getting around Pragues/Prague public transport’ te pakken te krijjgen. Met wat studeren zijn daar naast de metrolijnen ook de tramlijnen op te vinden.

Koffiehuizen

We beginnen iedere dag met koffie in een van de mooie koffiehuizen in de stad.
Zo komen we in Café Imperial met zijn mooie tegeltablaus en later in het sjieke café in het Representatiehuis Obecni Dum met zijn prachtige kroonluchters in Jugendstil. Ook het stijlvolle Café Slavia, met zicht op de Moldau en de Burcht slaan we niet over.

Café Imperial
Café Obsecni Dum



Café Slavia

Jugendstil

Behalve veel lopen betekent Praag bekijken ook veel naar boven kijken. De stad is één groot open lucht museum, waarin het ene Jugendstil-bouwwerk zich naast het andere classistische of nog oudere gebouw rijgt. Op straatniveau vaak niet eens zo mooi maar met de blik naar boven zie je de meest bijzondere details, muurschilderingen of beeldhouwwerken. We lopen speciaal het station binnen om de koepel te zien, slenteren door de Lucerna-passage en kijken onze ogen uit op het Wenceslasplein met zijn luxe winkels.

Representatiehuis


Oude Stationshal

Lucernapassage


Details, hoog boven je op gebouwen







Oude Stadsplein




Natuurlijk wandelen we over de beroemde Karelsbrug en slenteren we aansluitend door de straatjes van de Oude Stad. Op het Oudestadsplein wachten we tot het 12 uur is en op de astronomische klok de luikjes open gaan en de 12 apostelen hun rondje draaien,




Een avond drinken we bier en eten we goulash aan de lange tafels in het 500 jaar oude biercafé U Fleku. De bediening torst het in eigen brouwerij gebrouwen  donkere bier op grote volle bladen.

Biercafé U Fleku

Burcht

Veel tijd brengen we door op de Burcht, de plek waar ooit de koningen van Bohemen werden gekroond. We zijn er net op tijd om rond de middag het wisselen van de wacht te zien en te horen. Daarna gaan we mee met een Engelstalige rondleiding. De uitstekende gids vertelt over de Burcht, die destijds het centrum van zowel de wereldlijke als de kerkelijke macht was. Ze leidt ons door de Sint Vituskathedraal, waar koningen werden gekroond en liggen begraven. Ook komen we in de enorme Huldigingszaal van het vroegere Koninklijk Paleis. Het verhaal gaat dat in de zaal zelfs riddertoernooien te paard werden gehouden. Een rondleiding die zijn geld meer dan waard was, vinden wij.


Wisselen wacht

St. Vituskerk

St. Vituskerk

Inhuldigingszaal in Paleis

Gouden straatje

St. Vituskerk

Bij een bezoek aan de Burcht hoort ook wandeling door het Gouden Straatje. Vroeger werd er gezegd, dat alchemisten hier probeerden goud te maken. Het tegenwoordige verhaal wil dat er bedienden en kleine ambachtslieden in de piepkleine huisjes woonden. Hoe dan ook, schilderachtig is het straatje zeker.

Joodse wijk

Eigenlijk willen we ook nog een bezoek brengen aan de Joodse wijk. We waren hier 15 en 21 jaar geleden en we herinneren ons het bezoek aan het Joodse kerkhof met zijn opgestapelde graven als heel indrukwekkend. Hetzelfde geldt voor het bezoek aan de Pinkassynagoge met de namen van de ruim 77.000 Joden uit Bohemen en Moravië die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Het kerkhof blijkt tegenwoordig alleen te bezoeken in combinatie met een ticket voor vier synagogen en kost dan 480 Ck, oftewel 19 euro. Die gedwongen winkelnering vinden we te gek. We houden het dus bij een wandeling door de wijk.

Jerusalem synagoge

Veranderingen

Het tekent voor ons de veranderingen die de stad heeft ondergaan, sinds we hier 21 en 15 jaar geleden waren. Er is ontegenzeggelijk veel opgeknapt. De stad is luxer, meer Westers, maar ook veel drukker en commerciëler geworden. 
We zagen (door het hek) geen aandoenlijke papiertjes meer tussen de grafstenen op het Joodse kerkhof, noch zorgvuldig neergelegde kiezelsteentjes op de grafstenen. De toen voor ons bijzondere Tsjechische poppenspelers op de Karelsbrug hebben plaats gemaakt voor sneltekenaars en sieradenverkopers. Kleine winkeltjes liggen vooral vol met toeristen snuis. De stad heeft wat dat betreft ingeboet aan karakter, vinden wij.  Daar staat tegenover dat de gebouwenpracht door renovaties alleen maar is toegenomen. Ook doet de stad nog altijd haar bijnaam van Gouden Stad eer aan, zoals ze ligt te schitteren in de late namiddagzon en de gebouwen een zachtgele gloed krijgen. Die mystieke sfeer blijft. 




Tip 1: Praag beleven kan ook anders. 


Tip 2: Praag is natuurlijk - heel klassiek - ook goed te combineren met een bezoek aan Wenen en/of Budapest

Tip 3:  Er is ook genoeg te zien buiten Praag Reisvraagbaak noemt een aantal romantische plekken buiten Praag. (Deels ook terug te vinden in dit verslag) 


 Overnacht:  Camp Herzog, Trojska 161, Praha 7  www.campherzog.cz GPS:  N50.11706  O 14.42746
Er zijn in deze straat maar liefst zes campings, in de achtertuinen van een aantal woningen. Achtereenvolgens: Camp Dana, Camp Hajek, Camp Troijska, Camp Fremunt, Camp Herzog en Camping Sokol Troja. 
Let bij het aanrijden van de camperplaats ook op de bordjes ZOO. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten