Met de camper langs het IJsselmeer: Hoorn

Hoorn

Onze volgende stop van onze trip met de camper langs het IJsselmeer is Hoorn.

Dag 4

Daar parkeren we de camper op de camperplaats bij de jachthaven de Grashaven,  Campercontact no. 5369 .  De 27 camperplaatsen lopen in de zomer snel vol maar wij krijgen er in de ochtend gemakkelijk een plekje.

Hoorn is een prachtige stad. Dat de stad belangrijk was in de VOC-tijd en dat rijk beladen schepen hier hun thuishaven hadden is nog altijd te zien aan de vele mooie panden, die er in de stad staan. Overigens is Hoorn ook een prima winkelstad. We lopen er met plezier rond. 
Blikvanger is natuurlijk de Hoofdpoort. In de daarbij gelegen Appelhaven staan nog mooie oude pakhuizen langs de kade en in de haven liggen fraai gerestaureerde oude zeilschapen, het ‘varend erfgoed’. De 'Scheepsjongens van de Bontkoe'kijken het water over. Vanaf het terras bij ’t Schippershuis (kijk even binnen naar de bijzondere bar, gemaakt van en sloep) heb je goed uitzicht op al dit moois.


Interieur Café 't Schippershuis

Hoofdpoort in Hoorn

Scheepsjongens van de Bontekoe

Oude pakhuizen en varend erfgoed bij de Appelhaven in Hoorn

We lopen verder naar het Centrum Varend Erfgoed, op de kop van het Oostereiland. Hier ligt(tot 2020)   het replicaschip De Halve Maen (gratis toegang met de Museumkaart). Met dit schip (althans het origineel) zeilde Henry Hudson in 1609 naar Amerika om een nieuwe handelsroute naar Oost-Indië te vinden. Die vond hij niet. Wel is de rivier, die hij in kaart bracht naar hem vernoemd: de Hudson. 

De Halve Maen



In het middelruim van de Halve Maen

In de kombuis van de Halve Maen

Tijdens een rondleiding over het schip wordt verteld over het leven aan boord en hoe de bemanning werkte en waar ze sliepen (in het tussenruim). In de tentoonstelling van het Centrum Varend Erfgoed is verder veel informatie te vinden over de visserij, de Zuiderzee en de impact die de bouw van de Afsluitdijk had op het leven van de vissers. Een aanrader. www.halvemaenhoorn.nl   

Het is deze week (tweede week augustus) kermis in Hoorn en dat betekent dat de kermisattracties zich als een lang lint aaneen rijgen door de straten van de historische binnenstad. Het beperkt het gezicht op een aantal van de panden, zoals dat van de Waag en het West-Fries Museum. Aan de andere kant is het wel bijzonder om te zien hoe het reuzenrad rakelings langs en tussen daken scheert. 

West-Fries Museum in Hoorn


Kermis in Hoorn. Het reuzenrad gaat rakelings langs de daken.


Door de kermis is er deze week ook geen kaasmarkt in Hoorn.


Hoorn: Er is van eind juni tot begin september kaasmarkt op donderdag van 12.30 tot 13.30 en van 20.00 tot 21.00 uur. Alleen als er kermis is (tweede week augustus) is er geen kaasmarkt. 
Na de jaarlijkse kermis, is er op de derde maandag in augustus,  de traditionele lappendag. Deze markt heeft een eeuwenoude geschiedenis. Honderden marktkramen, met vooral stoffen en textiel, staan dan vanaf 's morgens vroeg klaar. 

Na een overnachting rijden we daarom verder naar Edam, om daarvandaan Volendam, Marken en Monnickendam te bezoeken.